A hulladékkezelő létesímény

A Regio-Kom Nonprofit Kft. a Jászsági- és dél hevesi Regionális Hulladéklerakó üzemeltetését végzi. Fő tevékenysége 2015. december 31-ig a kommunális hulladékok begyűjtése és lerakással történő ártalmatlanítása volt. A technológia fejlesztések során megvalósult mechanikai-biológia előkezelő létesítmény üzemeltetésének megkezdését követően, a 2016-os évtől kezdődően a begyűjtött hulladékok nagyobb része már nem került közvetlenül lerakásra, hanem az MBH létesítményben került előkezelésre.

 A létesítmény egyéb tevékenységei közé tartozik a társult települések szelektív gyűjtőszigeteiről, hulladékudvarairól és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésből származó csomagolási hulladékok fizikai előkezelése és értékesítése, továbbá a biológiailag lebomló hulladékok begyűjtése, fizikai előkezelése és komposztálással történő hasznosítása, és a veszélyes hulladékok begyűjtése is.

A lerakó a lakossági igények kielégítése mellett a térségben működő vállalkozásoktól is fogad nem veszélyes és veszélyes hulladékokat egyaránt, az egységes környezethasználati engedélyben szereplő hulladék fajták és mennyiségek figyelembevétele mellett.

A létesítménybe a különböző kezelések céljából beérkező hulladékok mennyisége 2019-ben mindösszesen 46 699 185 Kg volt.

A hulladéklerakó depónián lerakással történő ártalmatlanítás és technológia célú hasznosítás történik. A 2019-es évben ilyen célokból elhelyezett hulladékok mennyisége 44 451 946 Kg volt, a létesítmény 2000-ben történt megnyitása óta pedig 752 263 857 Kg hulladék került deponálásra.

A telephelyen a 2000-2019. időszak alatt kezelt hulladékok mennyisége viszont már elérte 810 340 238 Kg mennyiséget. A kezelés alatt ez esetben az ártalmatlanítás és a technológiai hasznosítás mellett az előkezelést, illetve az átmeneti tárolásra történő begyűjtést is értjük.

Print Friendly, PDF & Email