Komposztáló edényeket kapott a pélyi iskola

Sikeresen befejeződött az a regionális hulladékgazdálkodási program a jászberényi és a dél-hevesi kistérségben, amely 33 település mintegy 125 ezer lakójának mindennapi életébe hozott pozitív változásokat. Az Európai Unió támogatásával 2,745 milliárd forintért — amelyből 2,608 milliárd forint volt a támogatás — újult meg a térség hulladékgazdálkodása a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás szervezésében.

Fontos célkitűzése a projektnek, hogy csökkenjen a lerakóra kerülő hulladékmennyiség. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a házi komposztálás „divatjának” visszahozatala a köztudatba.

A program keretében most összesen 5 000 darab, kifejezetten erre a célra szolgáló komposztáló edényt osztottak szét, hogy ezzel is nagyobb kedvet csináljanak a szerves hulladékoknak a természetbe való visszaforgatásához. A komposztálással ugyanis a szerves hulladékból humusz-szerű, a kertben jól hasznosítható anyag nyerhető — nem pedig haszontalan szemét.

Kevesen tudják, hogy a háztartásokban keletkező szerves anyagok — kerti nyesedék, konyhai maradékok stb. — mennyisége akár az összes hulladékmennyiség 30 százalékát is elérheti. Így ha sokan komposztálnak odahaza, a szolgáltatónak kevesebb hulladékot kell majd a lerakóra szállítania.

A pélyi általános iskolában több évre visszatekintő múltja van a komposztálásnak: a diákoknak az iskolai évek alatt tanáraik segítségével módjuk van megtanulni a komposztálás „trükkjeit” és figyelemmel kísérni, hogyan lesz hasznos anyag például az eldobott almacsutkákból vagy az összegereblyézett levelekből. Ari Norman, Pély polgármestere a napokban egy iskolai rendezvény keretében ezekre az előzményekre is utalt, amikor öt komposztáló edény adott át használatra az iskolának, a környezetbarát életmódra nevelést támogatva.

További információk: www.regiokom.hu, www.hulladek.regiokom.hu

KEOP-1.1.1/2F/09-11-2011-0003

Print Friendly, PDF & Email

Author: sitam